sobota, 28 listopada 2020

CIASTO DYNIOWE Z POLEWĄ Z MASCARPONE

 Składniki:

  • 250g puree z pieczonej dyni
  • 250g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru (100g cukru + 80g ksylitolu)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • szczypta cynamonu i kurkumy
Polewa:
  • serek mascarpone (250g)
  • 2 łyżki brązowego cukru (np. kokosowego)
Przygotować puree z dyni. Po wystudzeniu przełożyć do miski, dodać rozpuszczone masło, żółtka jaj, cukier oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Zmiskować. Białka ubić na pianę, delikatnie połączyć z resztą ciasta. Masę przełożyć to tortownicy o średnicy 25cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40-45 min (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu posmarować polewą z serka mascarpone i cukru.

Oryginalna polewa - odłożyć pół szklanki masy na ciasto (mus z dyni + skórka z pomarańczy + roztopione masło + cukier), dodać do niej 50g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/ciasto_dyniowe/przepis.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz