sobota, 28 listopada 2020

CIASTO CEBULOWE

 Składniki na ciasto:

  • 300g mąki (dałam 200g pszennej i 100gżytniej pytlowej)
  • 20g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 180ml mleka
  • 50g masła
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 800g cebuli
  • 2 jajka
  • 250g twardego żółtego sera
  • 250g wędzonego lub gotowanego boczku (lub kilka plasterków szynki)
  • 200ml śmietanki
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • łyżka kminku / słodkiej papryki
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka oleju do smażenia
Drożdże rozetrzeć w szklance z mlekiem i cukrem. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Do miski przesiać mąkę. Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystudzenia. Do mąki dodać szczyptę soli, zaczyn drożdżowy, a następnie dłońmi rozrobić ciasto. Podczas zagniatania stopniowo dodawać masło. Ciasto dobrze wyrobić i zostawić pod przykryciem na ok. 20 min, aż wyrośnie. W tym czasie posiekać obraną cebulę, boczek pokroić na drobną kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce. Cebulę i boczek lekko podsmażyć na patelni. Odstawić do wystudzenia. Ciasto równomiernie rozłożyć na blasze o średnicy 25cm tak, aby brzegi były nieco wyższe. Boczek i cebulę przełożyć do miski, dodać jajka i śmietankę oraz ser, dokładnie wymieszać, przyprawić. Ja zamiast boczku dałam na ciasto kilka plasterków szynki. Przełożyć na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40min. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno.

Oryginalny przepis  - Anny Leszczyńskiej-Rożek z "Gościa Niedzielnego" nr 46 (15 listopada 2020r.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz