piątek, 3 lipca 2020

TARTA Z KURKAMI, SEREM FETA I TYMIANKIEM

Składniki na spód:

  • 100g masła
  • 200g mąki
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody
Ponadto:
  • 200-250g kurek
  • 2 jajka + białko 
  • nieduża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 50g śmietany 18%
  • pół opakowania sera feta 
  • kilka gałązek natki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
Z masła, mąki, żółtka i trzech łyżek wody zagnieść szybko ciasto, wstawić na 30min. do lodówki. Następnie wylepić ciastem formę na tartę, piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180st. 
Kurki oczyścić, pokroić drobno, poddusić na patelni, dodać sól i pieprz do smaku. Na osobnej patelni podsmażyć cebulę i czosnek, wymieszać z kurkami. Jajka, białko, śmietanę i jogurt oraz tymianek zmiksować. Na spód wyłożyć najpierw kurki z cebulą i czosnkiem, potem pokrojoną w kostkę fetę, posypać natką pietruszki i zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika i piec ok. pół godziny.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.winiary.pl/przepis.aspx/138351/tarta-z-kurkami-serem-feta-i-tymiankiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz