piątek, 17 lipca 2020

JAGODZIANKI

Składniki:

  • 550g mąki pszennej (w tym czubata łyżka mąki ziemniaczanej)
  • 40g świeżych drożdży
  • 50g cukru
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 300 -350g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • ok. 500g jagód
  • na lukier - cukier puder i sok z cytryny
Drożdże rozmieszać z 5-6 łyżkami ciepłej wody, odstawić na 10-15min, aż się spienią. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli, drożdże i jajka. Wymieszać składniki i zagniatać, aż ciasto będzie elastyczne, będzie się kleić do miski i do ręki (a nie odchodzić od nich) - ok. 10 min. Następnie stopniowo dodawać miękkie masło - po jednej łyżce. ciągle wrabiając w ciasto. Gdy cały tłuszcz połączy się z ciastem, przykryć je i odstawić do wyrośnięcia na 1,5h. Po tym czasie ciasto odgazować (zagnieść ponownie, krótko, tylko tyle, aby wyszły z niego pęcherzyki powietrza) i wstawić do lodówki na całą noc (miskę przykryć folią spożywczą, żeby nie obeschło). Rano zagnieść ciasto przez kilka minut, podzielić na równe części, z każdej ulepić kulkę i rozwałkować na płaski placek. Jagody wymieszać z czubatą łyżką mąki ziemniaczanej i czubatą łyżką cukru. Na środek placka ułożyć po 2 łyżki jagód i dokładnie zlepić brzegi. Gotowe jagodzianki układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, zlepieniem do spodu. Odczekać, aż podrosną i piec w nagrzanym do 180st piekarniku ok. 20 min (aż się lekko zrumienią). Jeszcze gorące lukrować lukrem z soku z cytryny utartego z cukrem pudrem. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz