piątek, 3 lipca 2020

JAGLANE MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Składniki (na 12 sztuk):

  • 200g mąki jaglanej
  • 50g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka / jogurtu / kefiru / maślanki
  • 140g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel naturalnego ekstraktu z wanilii
  • truskawki (ok. 250g)
Kruszonka:
  • 45g mąki
  • 30g cukru
  • 30g zimnego masła
Składniki na muffinki dokładnie zmiskować. Składniki na kruszonkę zagnieść, wstawić do lodówki. Truskawki oczyścić, większe pokroić na kawałki. Ciasto nakładać łyżką do foremek na muffinki - łyżka ciasta, kilka kawałków truskawek, łyżka ciasta. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika ok. 25 min.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz