poniedziałek, 18 listopada 2019

MAKARON Z RICOTTĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki (dla 5 osób):

  • 400g makaronu
  • 2 opakowania serka ricotta po 250g
  • pół szklanki mleka
  • kilkanaście suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • garść rukoli
  • tarty ser długodojrzewający (np. Bursztyn)
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki uprażonych pestek słonecznika (opcjonalnie)
  • kilka kaparów i czarnych oliwek (opcjonalnie)
Cebulę i czosnek posiekać, zrumienić na patelni. Dodać pokrojone w paski lub kostkę pomidory z zalewy, ricottę i mleko, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Gdyby sos był za gęsty, można dolać jeszcze trochę mleka. Makaron gotujemy al dente. Odcedzony makaron polewamy sosem, posypujemy rukolą, całość posypujemy słonecznikiem i tartym serem, kładziemy po kilka kaparów i oliwek. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz