czwartek, 7 listopada 2019

WYTRAWNE MUFFINKI

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • ok.100g papryki lub cebuli
  • 150g sera typu cheddar lub parmezan
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 1 łyżeczkę)
  • 75ml oleju
  • 220 ml mleka
  • 2 jajka
  • łyżka posiekanej zielonej cebulki lub pietruszki
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła (np. prowansalskie) do smaku
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Nastawić piekarnik na 180st. Do miski wlać mleko, olej i wbić jajka, wymieszać. Posiekać drobno cebulę lub paprykę. Dodać do miski z mlekiem razem ze startym serem i zamieszać. Następnie do mieszanki dodawać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawy oraz posiekaną pietruszkę. Dobrze wymieszać. Nakładać do foremek na muffinki tak, aby zostało trochę miejsca na wyrośnięcie. Na koniec wierzch babeczek można posypać resztką tartego sera, czarnuszką, sezamem, słodką lub ostrą papryką chili. Piec ok. 30 min, aż muffinki wyrosną i zrumienią się. Można podawać na ciepło lub zimno. Pozostawione na kolejny dzień zachowają świeżość, kiedy zamkniemy je w pojemniku lub przykryjemy naczyniem czy bawełnianą ściereczką. 

Przepis Anny Leszczyńskiej-Rożek z "Gościa Niedzielnego" (nr 51-52, 2018 rok)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz