czwartek, 7 listopada 2019

PLACKI Z KASZĄ MANNĄ I OWOCAMI

Składniki:

  • szklanka kaszy manny błyskawicznej (ew. dosypać trochę, jeśli ciasto będzie za rzadkie)
  • szklanka mleka
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 2 jajka
  • 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g masła
  • jabłko lub 5 śliwek węgierek 
  • ewentualnie garść żurawiny
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • olej lub masło do smażenia
Kaszę mannę zalać mlekiem i odstawić. Po ok. 30 min wymieszać z cukrem, jajkami, proszkiem do pieczenia, roztopionym i przestudzonym masłem i drobno posiekanymi owocami. Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki z obu stron na złoto.

Przepis Danuty Morżak z Zagórzan ("Kobieta i Życie" wrzesień 2018)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz