wtorek, 19 listopada 2019

WUZETKA

Składniki na biszkopt:

  • 480g mąki pszennej
  • 90g kakao
  • 270g cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 130ml oleju
  • 400ml maślanki
  • 400ml zaparzonej kawy
  • 4 jajka
Krem:
  • 500g twarogu (u mnie Twój Ulubiony z wiaderka)
  • 500ml słodkiej, płynnej śmietany 30-36%
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 3/4 szklanki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
  • 100g czekolady gprzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30-36%
  • 50g masła
Dodatkowo:
  • ok. 150g słodkiej, płynnej śmietany 30-36%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować ciasto czekoladowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Połączyć płynne składniki z sypkimi, wymieszać do połączenia się składników. 

Formę o wymiarach 35x24cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać połowę ciasta. Piec w nagrzanym do 180st piekarniku ok. 20min., do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąc z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta. 

Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, pozostawić na 5 min do napęcznienia. Ser wymieszać mikserem z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać, aż się rozpuści. Dodać 2 łyżki kremu i wymieszać, a następnie dodać całość do reszty kremu (to zapobiegnie powstawaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z kremem. 

Jedno ciasto pozostawić w formie, wyłożyć krem i przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 3h. 

Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do garnka, dodać masło i śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na górę ciasta. Schłodzić. 

Śmietanę ubić na sztywno. Gotową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. 

Gdy polewa zastygnie, pociąć ciasto na kawałki lub lekko zrobić nożem ślady na polewie, zaznaczając krawędzie kawałków. Na każdym kawałku ciasta zrobić kleks ze śmietany.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz