piątek, 2 sierpnia 2019

PASZTET Z CUKINII


Składniki:

  • 700g tartej cukinii
  • 2-3 marchewki (ok. 150g)
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki kaszy mannej
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka sproszkowanej papryki (u mnie wędzonej)
  • świeży koperek
Cukinię w razie potrzeby oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do miski, posolić, odstawić na ok. 15 min, po tym czasie odcisnąć sok. Cebulę i czosnek pokroić, podsmażyć na patelni, dodać do cukinii wraz z tartą marchewką. Dodać pozostałe składniki - jajka, olej, kaszę manną oraz przyprawy. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć masę. Piec w piekarniku ok. 1h w temp. 180st. Po upieczeniu zostawić w formie do całkowitego wystudzenia. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz