niedziela, 18 sierpnia 2019

MAKARON ORZO Z WARZYWAMI

Składniki;

  • 500g makaronu orzo
  • cukinia zielona
  • cukinia żółta
  • bakłażan
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • 500g pomidorków koktajlowych
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 200g sera feta
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 100 ml oliwy
  • sok z połówki cytryny
  • sól, świeża bazylia, natka
  • słoik suszonych pomidorów (lub paczuszka suszonych pomidorów bez zalewy)
  • słoik dużych zielonych oliwek greckich
Cukinię i bakłażan pokroić w plastry. Plastry bakłażana posolić, odstawić na ok. 15 min, usunąć wodę, która się wydzieli pod wpływem soli papierowym ręcznikiem. Warzywa (wraz z papryką pokrojoną na grubsze kawałki) podsmażyć na patelni grilowej lub na grilu elektrycznym. Makaron ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu ułożyć w dużym naczyniu i polać oliwą, żeby się nie skleił. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie. Wymieszać z makaronem, dodać ugotowaną ciecierzycę, oliwki, pokrojone suszone pomidory oraz grilowane warzywa. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, chwilę poddusić na oliwie, dodać do makaronu z warzywami. Pokropić wszystko sokiem z cytryny, posolić i przyprawić bazylią i natką, na wierzchu ułożyć ser feta pokrojony w kostkę. Podgrzewać chwilę w piekarniku. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz