niedziela, 18 sierpnia 2019

OGÓRKI KANAPKOWE

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 300g cukru (spokojnie można mniej)
  • łyżka ziela angielskiego
  • łyżeczka kolorowego pieprzu
  • łyżka kurkumy
  • łyżka curry
  • kilka zmiażdżonych ząbków czosnku
  • 2 czubate łyżki soli kamiennej
Ogórki umyć, pokroić w podłużne plastry lub w plasterki, ułożyć ciasno w słoiku (im ciaśniej, tym lepiej). Zagotować marynatę z wody, octu, cukru, soli i przypraw. Gorącą marynatą zalać ogórki i od razu zakręcić. Pasteryzować w garnku z gorącą wodą 6-10 min (aż ogórki stracą zielony kolor skórki).

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz