poniedziałek, 10 kwietnia 2017

SAŁATKA Z BRĄZOWĄ SOCZEWICĄ, SZCZYPIORKIEM I WARZYWAMI

Składniki:

  • 100g brązowej soczewicy
  • pół brokuła
  • 2 małe szpiczaste papryki pomarańczowe
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka kiszonych ogórków
  • pół pęczka szczypiorku
  • kilka listków lubczyku (może być tez suszony)
  • łyżka kaparów
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • sok z połówki cytryny
Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu, przestudzić. Brokuła ugotować w osolonej wodzie, przestudzić, podzielić na różyczki, dodać do soczewicy. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobne paski. Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórki w kostkę. Wymieszać warzywa, dodać posiekane zioła (zamiast świeżego lubczyku może być suszony). Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu przyrządzić sos, razem z kaparami dodać do sałatki. 
Sałatkę można podać też z pokrojonym w kostkę żółtym serem o wyrazistym smaku. Wtedy z powodzeniem zastąpi główny posiłek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz