niedziela, 2 kwietnia 2017

KOPIEC KRETA

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (ok.360g)
  • szklanka cukru (200g)
  • szklanka mleka (250ml)
  • niepełna szklanka oleju (190ml)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 jajka
Dodatkowo:
  • 4-5 bananów
  • 2 śmietan-fixy
  • 500ml śmietany 30-36%
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka łyżek soku z cytryny
Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do ubitych jajek suche składniki oraz mleko i olej. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24cm i piec w temperaturze 160st do tzw. suchego patyczka (ok 50min). Z wystudzonego ciasta ściąć wierzch i delikatnie wydrążyć, pozostawiając nietknięte brzegi i spód.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodać startą na tarce (małe oczka) czekoladę i delikatnie wymieszać. Banany obrać ze skórki, wierzch skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały i ułożyć na wydrążonym cieście. Nałożyć śmietanę, kształtując kopiec. Wierzch posypać rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć. Ciasto schłodzić w lodówce przez min 30min. 

Oryginalny przepis pochodzi z: http://domowe-wypieki.com/kopiec-kreta/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz