piątek, 13 września 2013

CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI WĘGIERKAMI, BUDYNIEM I KRUSZONKĄ

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 200g masła
  • szklanka cukru (200g)
  • 2 jajka
  • 2 zółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
Ponadto:
  • 700g śliwek węgierek
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki kaszy manny

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie nierówne części (40% i 60%). Schłodzić w lodówce. Blachę wysmarować tłuszczem, wylepić dno większą częścią ciasta. Podpiec ok.10-15 min. w 180 st. Wyjąć ciasto z piekarnika, posypać kaszą manną. Węgierki umyć, pozbawić pestek, połówki gęsto poukładać na cieście. Zalać śliwki gorącym budyniem (zagotować budynie z cukrem i mlekiem). Drugą część ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ułożyć na wierzchu ciasta. Piec ok. 50 min. w 180 st. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem i włożyć na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz