poniedziałek, 30 września 2013

BAKŁAŻANY ZAPIEKANE Z POMIDORAMI I SEREM

Składniki:

  • 3 średnie bakłażany
  • duża cebula
  • 4-5 średnich pomidorów
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka zielonych oliwek
  • 10 dag sera żółtego
  • bazylia
  • sól, pieprz, oliwa
Bakłażany umyć, pokroić w plastry, posolić z obu stron. Odczekać godzinę, następnie przepłukać wodą, lekko odcisnąć i osuszyć. Na patelni przesmażyć na rozgrzanej oliwie cebulę i czosnek, dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, poddusić. Doprawić bazylią, solą i pieprzem. Plastry bakłażana ułożyć na natłuszczonej blasze, na każdym z nich położyć przesmażone pomidory z cebulą i czosnkiem oraz pokrojone w plastry oliwki. Piec w 180 st. C. ok. 30 min, pod koniec na każdym plastrze bakłażana położyć plasterek żółtego sera.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/zapiekany-baklazan-z-pomidorem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz