czwartek, 12 września 2013

ZUPA CYTRYNOWA (kuchnia grecka)

Składniki:

  • cebula
  • jedna-dwie marchewki
  • mała pietruszka
  • 100g ryżu parboiled
  • litr bulionu drobiowego
  • 3-4 liście laurowe
  • 2 jajka
  • 5 łyżek soku z cytryny (ok. pół cytryny)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Cebulę, marchewkę i pietruszkę obrać, podsmażyć na oliwie, wrzucić do bulionu, dodać liść laurowy. Wrzucić ryż i gotować ok. 25 min. Białka jajek ubić na pienistą masę, dodać żółtka i sok z cytryny, następnie stopniowo dolewać 5-6 łyżek gorącego rosołu. Lekko wymieszać. Zupę podawać posypaną natką pietruszki. Można też podawać z kawałkami mięsa kurczaka.

1 komentarz: