wtorek, 2 stycznia 2024

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI, BEZĄ I KRUSZONKĄ

 


Składniki na kruche ciasto:

  • 250g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej (zastąpiłam 100g jaglaną)
  • szczypta soli
Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu w proszku bez cukru
  • 125g masła
  • 5 jajek
  • szklanka drobnego cukru do wypieków (zastąpiłam erytrolem)
  • 16g cukru waniliowego
Ponadto:
  • brzoskwinie w syropie (jedna puszka)
  • 5 białek
  • 3/4 drobnego cukru do wypieków
Spód - mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać. Dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól i szybko zagnieść ciasto (można w malakserze), uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 60 min.

Ciasto podzielić na 3 części, schłodzić w zamrażarce do momentu, aż można je będzie zetrzeć na tarce. 

Masa serowa - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera utrzeć masło i oba cukry, do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka w całości, jedno po drugim, cały czas mieszając. Dodawać twaróg i skrobię, porcjami, cały czas ucierając, do połączenia. Odłożyć.

Białka ubić na sztywno. Dodawać cukier, stopniowo i powoli, nie zaprzestając ubijania. Ubijać do otrzymania sztywnej i lśniącej piany (uwaga! - białka ubijać bezpośrednio przez wyłożeniem na masę serową). 

Blachę wysmarować masłem, wyłożyć na dnie 2/3 ciasta (można zetrzeć na tarce). Podpiec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową (można na gorący spód). Na masie serowej ułożyć odsączone z zalewy i pokrojone na kawałki brzoskwinie. Następnie równo ułożyć ubitą pianę bezową. Na wierzch zetrzeć na tarce resztę ciasta. 

Piec ok. 1h w temperaturze 175 stopni, najlepiej bez termoobiegu. Wystudzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku, następnie wyjąć na blat. Sernik jest najsmaczniejszy na drugi dzień i wtedy też osiąga właściwą konsystencję.

Przy użyciu bardzo tłustego sera (18%) ilość masła można zmniejszyć do 100g. 

Przepis pochodzi ze strony: https://mojewypieki.com/przepis/sernik-z-brzoskwiniami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz