poniedziałek, 11 września 2023

MIGDAŁOWE BROWNIE Z POLEWĄ CZEKOLADOWO-KAWOWĄ


 Składniki na brownie:

  • 250g mąki migdałowej
  • 220g masła
  • 200g cukru (zastąpiłam 100g erytrolem)
  • 225g gorzkiej czekolady (70%)
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego
Polewa czekoladowa:
  • 125g śmietanki
  • 70g gorzkiej czekolady
  • łyżka cukru lub erytrolu
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
W rondelku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej rozpuścić masło wraz z połamaną na kostki czekoladą. Dodać ekstrakt wanilii oraz cukier, dobrze wymieszać, aby się rozpuścił i odstawić do przestygnięcia. Potem dodać jajka oraz mąkę migdałową i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Całość przelać do formy, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 25-30 min, do tzw. suchego patyczka. 

Sos - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pomału dolewać śmietanę, dodać kawę rozpuszczalną i cukier lub erytrol. Dokładnie wymieszać i lekko przestudzonym sosem polać ciasto.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://kulinarnyblog.pl/ekspresowe-brownie-z-maki-migdalowej/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz