wtorek, 20 czerwca 2023

KULURIA (GRECKIE OBWARZANKI)

 


Składniki (na 10 sztuk):

  • 660g mąki
  • 40g cukru
  • 2 jajka
  • 11g suchych drożdży
  • 100ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 40ml oliwy
  • 250ml ciepłej wody
  • 3 łyżki cukru
  • ok. 100g ziaren sezamu
  • szczypta soli
Garnek średniej wielkości napełnić ciepłą wodą mniej więcej do połowy, rozpuścić w niej 3 łyżki cukru, zostawić do wystygnięcia. 

Do misy miksera wlać 250ml ciepłej wody oraz mleko, dodać resztę cukru i suche drożdże. Zamieszać. Odczekać minutę-dwie. Dodać przesianą mąkę, oliwę, jajka oraz sól. Wyrabiać hakiem przez ok. 10 min, aż ciasto będzie wyraźnie elastyczne. Posmarować je oliwą i przykryć misę szmatką. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. 

Po tym czasie przenieść je na stolnicę posmarowaną oliwą i podzielić na 10 części. Każdy kawałek rozwałkować rękoma na długie, dość cienkie sznurki, złożyć w formie okręgu, jeden koniec dokładnie sklejając z drugim. W oryginalnym przepisie długi sznurek należy złożyć na pół, skręcic i dopiero łączyć końce. 

Kuluria wkładać na kilka sekund do garnka ze słodką wodą, a następnie do talerza z sezamem. Obsypać obwarzanek z każdej strony, a następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Piec w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem, aż kuluria staną się złotobrązowe - zwykle wystarcza 20 minut. Będą smaczne i miękkie także nazajutrz, jeśli zabezpieczysz je folią lub wstawisz do chlebaka.

Przepis pochodzi z książki "Kalimera. Grecka kuchnia radości." Dionisiosa Sturisa 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz