czwartek, 15 czerwca 2023

DROŻDŻÓWKI W TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

 


Składniki (na 8-10 sztuk):

  • 250ml mleka, lekko ciepłego
  • 70g cukru
  • 7 g suchych drożdży lub 20g świeżych
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 500g mąki pszennej (dałam jasną orkiszową)
  • 60 masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • ewentualnie opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (wtedy odpowiednio zmniejszyć ilość zwykłego cukru)
Nadzienie - ok. 550g świeżych truskawek

Kruszonka:
  • 80g mąki pszennej
  • 45g masła (zimnego)
  • 2 łyżki cukru
Przygotować rozczyn - lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, łyżką cukru i ok.4 kopiastymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15min. 

Resztę z 500g mąki przesiać do dużej miski, dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i wyrobić. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1h, aż podwoi swoją objętość.

Przygotować kruszonkę - zagnieść składniki, gotową włożyć do lodówki. Umyć truskawki.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć na blat oprószony mąką, podzielić na 8 części, uformować kule, rozpłaszczyć, zrobić wgłębienie dnem szklanki, we wgłębieniu ułożyć po kilka truskawek (dałam też kilka jagód kamczackich). Brzegi można posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać kruszonką. 

Włączyć piekarnik na 18- stopni, góra-dół. Piec ok. 20-22 min., aż się ładnie zrumienią. 

Przepis pochodzi ze strony:
https://domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/1283-drozdzowki-z-truskawkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz