piątek, 24 marca 2023

TORT RAFAELLO


 Składniki na biszkopt (na tortownicę o średnicy 20cm):

  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 150g cukru (najlepiej drobnego)
Krem:
  • 400ml śmietany kremówki (schłodzonej)
  • 250g serka mascarpone
  • 250 ml mleka kokosowego (schłodzonego)
  • 150g białej czekolady
Ponadto:
  • 100g płatków migdałowych
  • wiórki kokosowe
  • 12 pralinek Rafaello do dekoracji
Biszkopt - białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, pod koniec pomału dodawać cukier. Miksując na wolnych obrotach pojedynczo dodawać żółtka. Do masy jajecznej przesiać oba rodzaje mąki i delikatnie, najlepiej za pomocą szpatułki, wymieszać na jednolitą masę, uważając, żeby piana nie opadła. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika i opuścić w tortownicy na kuchenną podłogę (na ściereczkę) z wysokości 60cm - wtedy biszkopt nie opadnie. 

Krem - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić. Śmietanę ubić na sztywną, dodać śmietankę z mleka kokosowego (gęstą śmietankę która po schłodzeniu mleka osadza się na górze puszki), mascarpone i dalej miksować. Na koniec stopniowo dodawać rozpuszczoną, schłodzoną czekoladę. Można dodać kilka łyżek wiórkó kokosowych do kremu.

Migdały lekko zrumienić na suchej patelni. Biszkopt przeciąć na 3 równe części (blaty), poprzekładać kremem warstwy, posmarować nim wierzch i boki tortu. Posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi, udekorować pralinkami Rafaello, boki tortu ozdobić płatkami migdałowymi.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: Tort Raffaello | Ciasteczkolandia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz