wtorek, 7 marca 2023

DROŻDŻOWA TARTA Z SEREM I ZIEMNIAKAMI


 Składniki na spód:

  • 250g mąki
  • 40g drożdży
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta cukru
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka ziaren czarnuszki
  • łyżka oliwy z oliwek
Nadzienie:
  • 250-300g twarogu
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • łyżka papryki słodkiej
  • łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie, a następnie ugnieść. Mąkę przesiać, dodać sól i czarnuszkę. Świeże drożdże przełożyć do szklanki, rozetrzeć z odrobiną cukru, a następnie zalać letnią wodą i mieszać, aż się rozpuszczą. Wodę z drożdżami dodać do mąki i wyrobić ciasto. Jeśli za bardzo się klei, podsypać mąką, a jeśli jest zbyt suche - dodać wody. Ciasto rozwałkować na cienki placek i rozłożyć na posmarowanej oliwą blaszce. Włączyć piekarnik na 180 stopni. Ser biały rozgnieść widelcem, dodać ziemniaki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać jajka, sól, pieprz i tymianek. Farsz porządnie wymieszać ręką. Jeśli jest zbyt gęsty, możemy wbić jeszcze jedno jajko lub dodać odrobinę śmietanki. Na ciasto wyłożyć farsz, wyrównać i posypać z wierzchu słodką papryką. Piec w piekarniku ok. 35-45 minut, aż wierzch lekko się zrumieni. Podawać z kiszonkami.

Przepis pochodzi z "Gościa Niedzielnego"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz