czwartek, 16 grudnia 2021

BURGERY Z GRUSZKĄ, SEREM PLEŚNIOWYM, RUKOLĄ I ORZECHAMI W MIODZIE

 


Burgery:

  • 600g mięsa wołowego (ligawa)
  • polędwica z indyka
  • cebula
  • sól, pieprz
  • jajko
  • kawałek czerstwego chleba pszennego
Bułki (8 sztuk):
  • 250ml letniego mleka
  • 30g roztopionego, przestudzonego masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • jajko
  • 2,5 szklanki (375g) mąki pszennej
Ponadto:
  • gruszka
  • ser pleśniowy
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • orzechy włoskie
  • miód
  • masło
Mięso i czerstwy chleb zmielić w maszynce. Cebulę pokroić, podsmażyć na tłuszczu, dodać do masy mięsnej razem z jajkiem, solą i pieprzem. Uformować płaskie kotlety, piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Bułki - przygotować rozczyn drożdże i cukier zalać 1/4 szklanki letniego mleka, wymieszać z 3 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20-30min. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować kulę i włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5h).

Po tym czasie uformować 8 bułeczek i mocno spłaszczyć je dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć lnianym ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości (ok. 35-40 min). Wyrośnięte bułeczki można posmarować żółtkiem z łyżką mleka i posypać sezamem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 12-15 min. 

Przepis na bułeczki pochodzi ze strony: https://mojewypieki.com/przepis/buleczki-hamburgerowe-hamburger-buns


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz