poniedziałek, 11 października 2021

SERNIK NA ZIMNO "PŁATEK ŚNIEGU"

 


Składniki:

  • opakowanie herbatników czekoladowych
  • 1 kg twarogu z wiaderka "Mój ulubiony"
  • 500ml śmietanki 30% lub 36%
  • 3 galaretki o smaku cytrynowym
  • 500ml wrzątku
  • ewentualnie polewa czekoladowa na wierzch
Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, odstawić, aż wystygną i zaczną tężeć. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i dodawać po 1 łyżce twaróg z wiaderka, ciągle miksując. Na koniec wlać tężejące galaretki i krótko zmiskować, tylko do połączenia się składników. Masa wydaje się rzadka, ale szybko tężeje. Dno blaszki wyłożyć herbatnikami. Na spód z herbatników ostrożnie wylać masę twarogową, wyrównać. Wierzch posypać pokruszonymi herbatnikami. Wstawić ciasto do lodówki na 2-3h. Można też udekorować owocami lub polać polewą czekoladową. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.prostyprzepisna.pl/2021/10/patek-sniegu.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz