czwartek, 16 grudnia 2021

CIASTO DYNIOWO-BAKALIOWE

 


Składniki:

  • 120g mąki pszennej tortowej
  • 80g mąki pszennej razowej
  • 120g ciemnego cukru lub erytrolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 280g puree z dyni
  • 120ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 szklanka ulubionych bakalii (orzechy laskowe/włoskie/ nerkowce/ migdały/ suszona żurawina/ rodzynki/ jagody goji/ wiórki kokosowe)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Bakalie z grubsza posiekać (głownie orzechy). W jednej misce wymieszać składniki suche - przesianą mąkę tortową, mąkę razową, przyprawy korzenne, sól i cukier, proszek do pieczenia oraz sodę. W drugiej wymieszać składniki mokre - roztrzepane lekko jajka, puree w dyni oraz olej. Do składników suchych dodać składniki mokre i krótko wymieszać. Na koniec dodać bakalie i wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 22cm x 9cm., wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec w temperaturze 175 stopni przez 45 min., do suchego patyczka. 

Przepis pochodzi ze strony: 
https://ugotuj.to/ugotuj/178571114/ciasto+dyniowo++bakaliowe/p/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz