wtorek, 6 kwietnia 2021

DROŻDŻOWY KOSZYK WIELKANOCNY



 Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 3 jajka
  • 90g cukru
  • 0,5 litra mleka
  • 70g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
Z letniego mleka, drożdży, 3 łyżek mąki i łyżki cukru przygotować zaczyn, odstawić na 15 min. Mąkę przesiać do dużego naczynia, wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jajka oraz roztopione i przestudzone masło, cukier i sól. Zagnieść ciasto. Powinno ładnie odchodzić od ręki i nie kleić się. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1h.

Formę na babkę lub żaroodporną miskę owinąć folią aluminiową i odwrócić do góry dnem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. 1/4 ciasta odłożyć na bok. 3/4 ciasta podzielić na 20 w miarę równych części, z każdej części uformować wałeczek (sprawdzić, jakiej długości wałeczki będą potrzebne przykładając na próbę jeden do odwróconego naczynia). Z wałeczków upleść siatkę - dwa wałeczki ułożyć na krzyż i dokładać po jednym wałeczku poziomo i pionowo, przeplatając je. Powstałą w ten sposób siatkę ułożyć na naczyniu żaroodpornym, delikatnie docisnąć, wyrównać brzegi i odciąć nadmiar ciasta. Piec w nagrzanym do 180st piekarniku ok. 20min - aż ładnie się przyrumieni, przed wstawieniem można posmarować ciasto jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka. Formę wyjąć ze środka po całkowitym wystudzeniu ciasta. 

Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Z jednej przygotować rant koszyka - uformować 3 jednakowej długości wałeczki i spleść warkocz, połączyć w koło. Z drugiej części (rączka koszyka) przygotować dwa wałeczki, spleść je ze sobą, ułożyć na naczyniu, żeby nadać rączce odpowiedni kształt. Piec w piekarniku, aż ładnie się przyrumieni. Gotowe, wystudzone części można skleić lukrem lub przymocować wykałaczkami.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
http://wielkiezarcie.com/przepisy/koszyk-wielkanocny-drozdzowy-30030570

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz