czwartek, 8 kwietnia 2021

DROŻDŻÓWKA PAO DE DEUS


 Składniki (na 12 sztuk):

  • 300ml mleka
  • 60g cukru
  • 8g drożdży w proszku
  • 480g mąki pszennej
  • 85g masła
Polewa kokosowa:
  • 230ml mleka
  • 1 średnie jajko
  • żółtka 2 średnich jajek
  • 35g mąki pszennej
  • 75g cukru
  • 230g wiórków kokosowych
Ze składników na drożdżówkę (oprócz masła) zagnieść ciasto, ugniatać przez 5 min. Po tym czasie stopniowo dodawać miękkie masło, ugniatając jeszcze przez 4 min. Przełożyć gotowe ciasto do miski i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, podzielić na 12 równych kulek, każdą rozpłaszczyć, ułożyć na blasze na papierze do pieczenia, dostawić do wyrośnięcia (do podwojenia rozmiaru). 

Aby przygotować polewę, zagotować mleko i następnie zdjąć je z ognia. W osobnym naczyniu wymieszać jajko, żółtka, cukier i mąkę, dodać składniki do mleka i mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Wstawić polewę na mały ogień, aby zgęstniała. Nie dopuścić jednak do jej zagotowania. Zdjąć z ognia i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Tuż przed włożeniem do piekarnika rozprowadzić polewę na każdej wyrośniętej drożdżówce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st ok. 15-20min. 

Przepis pochodzi z książki "Czas na Portugalię" (Biedronka)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz