sobota, 24 kwietnia 2021

PASZTET DOMOWY

 Składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg boczku wieprzowego
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej (ewentualnie wieprzowej)
  • 3 jajka
  • duża cebula
  • bułka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka smalcu
Mięso (bez wątróbki) przesmażyć na mocnym ogniu, następnie podlać wodą, dodać przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i dusić do miękkości. 
W międzyczasie namoczyć bułkę i krótko sparzyć wątróbkę wrzątkiem. 
Miękkie, przestudzone mięso i sparzoną wątróbkę przepuścić 3 razy przez maszynkę do mięsa, dodać namoczoną bułkę, przepuszczoną przez maszynkę. Cebulę podsmażyć na smalcu i dodać do masy pasztetowej. Wbić 3 jajka. Masę przyprawić solą, pieprzem i koniecznie dużą ilością gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszać. Włożyć do foremek i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę. 

Źródło przepisu: https://gazetakrakowska.pl/jak-zrobic-domowy-pasztet-jak-dawniej-robiono-pasztet-ciekawostki-przepisy/ar/c6-13687442

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz