poniedziałek, 5 października 2020

FOCACCIA Z BAKŁAŻANEM

 


Składniki (na dużą blachę piekarnika):

  • 800g mąki (dałam 600g zwykłej pszennej i 200g żytniej pytlowej)
  • 12g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 200ml oliwy
  • łyżeczka soli
  • kilka ząbków czosnku
  • bakłażan
  • łyżeczka sproszkowanego kuminu
  • szczypta chili
  • szczypta mielonej kozieradki
  •  kilka listków świeżego rozmarynu
W misce wymieszać 500ml letniej wody, drożdże i cukier. Dodać 125ml oliwy i dosypywać powoli mąkę i sól, ugniatając ciasto, aż uzyskamy jednolitą konsystencję (powinno odchodzić od ręki). Odstawić je na 2-3h do wyrośnięcia w delikatnie naoliwionej misce (powinno podwoić swoją objętość). Ciasto przełożyć do głębokiej prostokątnej blachy od piekarnika, wysmarowanej obficie oliwą. Najlepiej wykładać je palcami, robiąc charakterystyczne dla focacci otwory. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z 2 łyżkami oliwy, posmarować focaccię. Bakłażana pokroić w plastry, posolić, po ok. 15 min usunąć sok ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się goryczki (powtórzyć z drugiej strony). Plastry bakłażana ułożyć na wierzchu ciasta, posypać przyprawami oraz gruboziarnistą solą. Piec 20-30min w piekarniku rozgrzanym do 230stopni.

Oryginalny przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia" (07/2019)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz