poniedziałek, 5 października 2020

CIASTO CZEKOLADOWA ŚLIWKA

 


Składniki (na blachę 36x25cm):

Kakaowy biszkopt:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 5 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem maślano-budyniowy:
  • szklanka mleka (250ml)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki proszku budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200g masła
Wierzch ciasta - śliwki z czekoladą:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 100g masła
  • 400g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
Białka ubić na sztywno, dosypać powoli, cały czas ubijając, niepełną szklankę cukru. Ubijać, aż białka będą lśniące. Dodać pojedynczo 5 żółtek, następnie obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. 
Wylać masę na blaszkę 36x25cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 25 min, do tzw. "suchego patyczka". 

2 łyżki proszku budyniowego oraz 2 łyżki mąki wymieszać z niewielką ilością mleka. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego cienką strużką mleko z mąką i proszkiem budyniowym. Dodać cukier i gotować na wolnym ogniu, cały czas dokładnie mieszając, aby nie było grudek, bardzo gęsty budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie dodać po jednej łyżce masło, miskując z masą budyniową. Krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać.

Śliwki zalać wrzątkiem, odstawić na 30 min, dokładnie odcedzić. Przekroić każdą na pół, wystudzone układać na kremie budyniowym. Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszać, lekko przestudzić i polać śliwki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż krem stężeje, a czekolada zastygnie. Najlepsze jest na drugi dzień.

Przepis pochodzi ze strony: 
https://www.poezja-smaku.pl/czekoladowa-sliwka-prawdziwa-poezja-smaku/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz