poniedziałek, 5 października 2020

KALAFIOR PO MAROKANSKU Z POMIDORAMI I OLIWKAMI

 


Składniki (na 4-5 porcji):

  • 800g kalafiora (mała główka)
  • 600g pomidorów, pokrojonych w cząstki
  • 125ml bulionu z kurczaka lub wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 100ml oliwy z oliwek
  • szczypta cynamonu
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • po pół łyżeczki kurkumy i chili
  • 4 łyżeczki miodu
  • sok z jednej cytryny
  • 40g zielonych oliwek bez pestek (u mnie czarne)
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  • posiekana natka pietruszki
Rozgrzać na głębokiej patelni 3 łyżki oliwy, dodać podzielony na niewielkie różyczki kalafior i podsmażać, mieszając 15-20min, aż się zrumieni i zmięknie. Rozgrzać pozostałą oliwę na innej patelni, wrzucić zmiażdżony czosnek i podsmażać, mieszając, ok. 3 minuty. Wsypać przyprawy i podsmażać, mieszając, 1-2 minuty, aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie dodać pomidory, bulion oraz miód i doprowadzić do wrzenia. Dodać do kalafiora, wlać sok z cytryny i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i podsmażać 7-8 minut, aż kalafior i pomidory zmiękną. Dodać oliwki i posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 

Oryginalny przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia" 07/2019 (za "Kalafior to król" Leanne Kitchen

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz