poniedziałek, 23 grudnia 2019

MAKOWIEC DROŻDŻOWY ZAWIJANY

Składniki:

Ciasto drożdżowe na 3 strucle:

  • 450g mąki pszennej +3 łyżki do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
  • 6 żółtek
  • 45g drożdży świeżych
  • 6 łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub aromatu waniliowego
Przygotować najpierw rozczyn - do miski rozkruszyć drożdże, zasypać 1 łyżką cukru, zalać letnim (nie gorącym!) mlekiem, dodać trochę mąki (30g),zostawić do wyrośnięcia (20-30minut). Dodać pozostałe składniki (uwaga - odejmujemy cukier i mąkę użyte do przygotowania rozczynu!) i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość (1-1,5h).

Masa makowa:
  • 500g maku
  • 170g jasnego, brązowego cukru (można połowę zastąpić miodem, masa będzie bardziej wilgotna)
  • 100g rodzynek
  • 50g orzechów włoskich, posiekanych
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła, w temp. pokojowej
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 6 białek
Mak zalać wrzącą wodą (do przykrycia), gotować ok. 20min. Odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.

Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki grubości ok. 3mm, nałożyć masę makową, zostawiając ok. 2 cm od brzegu. Zwinąć jak roladę, a końce makowca podłożyć pod spód. Każdy z makowców zawinąć w papier do pieczenia w ten sposób, aby pozostawić ok. 1 cm luzu między ciastem a papierem. Makowce ułożyć na dużej blasze, zachowując odstępy. piec w temperaturze 190st przez 30-40min. Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Ciepłe (nie gorące!) ciasto polać lukrem (szklanka cukru pudru i 3-4 łyżki gorącej wody) i posypać makiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz