niedziela, 8 grudnia 2019

TARTA Z BROKUŁAMI I SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki na kruchy spód:

  • 125g zimnego masła
  • 250g mąki pszennej
  • jajko
  • łyżeczka soli
Ponadto:
  • nieduży brokuł
  • 150-200g sera pleśniowego
  • 3 jajka
  • pół dużego kubełka śmietany 18%
  • tarty żółty ser (u mnie gouda z czarnuszką)
  • sól, pieprz
Ze składników na kruchy spód zagnieść ciasto, zawinąć w folię, żeby nie wysychało, włożyć do lodówki na 30min. Po tym czasie wyłożyć nim formę do pieczenia. podpiec w piekarniku ok. 15min w temp 180st. Na podpieczonym spodzie ułożyć różyczki brokułów i ser pleśniowy, pokrojony w kostkę. Jajka zmiksować ze śmietaną, solą i pieprzem, zalać nimi brokułu z serem. Piec jeszcze ok. pół godziny. Pod koniec posypać tartym żółtym serem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz