środa, 4 grudnia 2019

SŁODKO_KWAŚNA CHIŃSZCZYZNA (KURCZAK Z RYŻEM I WARZYWAMI)

Składniki (na 8 porcji):

  • podwójna pierś z kurczaka (ok.800g)
  • 2 cebule
  • ananas z puszki wraz z zalewą
  • opakowanie mrożonki z warzywami po chińsku (lub kiełki soi, papryka, bambus)
  • 3 łyżki keczupu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki octu winnego (dałam jabłkowy)
  • drobiowa kostka rosołowa
  • łyżka mąki kukurydzianej (dałam ziemniaczaną)
Filety z kurczaka pokroić w paski. Zalewę z ananasa (3/4 szklanki) wymieszać z octem, sosem sojowym, ketchupem, miodem i koncentratem pomidorowym. Dodać rozpuszczoną w wodzie kostkę rosołową. Mięso zanurzyć w marynacie i odstawić na 40 min w chłodne miejsce. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać warzywa i pokrojone kawałki ananasa (dałam pół puszki). Smażyć 5 min do odparowania płynu. Warzywa przełożyć do innego naczynia. Wyjąć kurczaka z marynaty. Zalewę zachować. Na patelni (lub w woku) podgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć 5 min. Dodać warzywa i trzymać na ogniu 3 min. Marynatę połączyć z mąką kukurydzianą i wlać do woka. Wymieszać, smażyć 5 min. Podawać z ryżem.

Przepis z kalendarza zdzieranego na 2019 rok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz