środa, 14 listopada 2018

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIEMNIAKAMI

Składniki (na 2 bochenki):

Zaczyn:

  • 5g świeżych drożdży lub 2,5g suchych
  • 250ml wody
  • 250g mąki pszennej chlebowej
  • 50g mąki żytniej jasnej
Ciasto właściwe (kolejnego dnia):
  • cały wcześniejszy zaczyn
  • 250g ziemniaków, ugotowanych poprzedniego dnia
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 500ml wody
  • 450g mąki pszennej chlebowej
  • 200g mąki żytniej jasnej
Składniki na zaczyn umieścić w większym naczyniu i wymieszać. Pozostawić w temp. pokojowej na 12h (najlepiej przygotować zaczyn wieczorem dnia poprzedniego i zostawić przykryty ściereczką na całą noc).

Następnego dnia wszystkie składniki (zaczyn oraz składniki na ciasto właściwe) wymieszać do połączenia składników (ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozdrobnić widelcem) - ręcznie lub mikserem, używając haków wyrabiania do ciasta drożdżowego.
2 foremki keksówki o wymiarach ok. 30cmx11cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą/otrębami/mąką. Ciasto uformować i umieścić w foremkach (po połowie ciasta w każdej) - powinno sięgać nie więcej niż do połowy wysokości. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości.

Piec w temp. 210 st przez ok. 15min, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st i piec jeszcze 45min. Upieczony chleb powinien wydawać po postukaniu od dołu głuchy odgłos. Wystudzić na metalowej kratce. 

Przepis pochodzi ze strony https://www.mojewypieki.com/przepis/latwy-chleb-ziemniaczany (blog truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.co.uk)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz