wtorek, 16 października 2018

PIECZEŃ Z BOCZKU

Składniki:

  • 1 kg chudego boczku bez kości
  • mała główka czosnku
  • 2-3 łyżki przyprawy typu vegeta
  • szklanka mleka
  • 3 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
Boczek zemleć w maszynce. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do boczku wraz z vegetą, wlać mleko, doprawić solą i pieprzem, posypać majerankiem, wyrobić na jednolitą masę. Do wąskiej blaszki włożyć masę mięsną szczelnie zawiniętą w folię aluminiową (u mnie - boczek pieczony w garnku rzymskim) i piec 1,5h. Podawać na ciepło lub zimno.

Oryginalny przepis pochodzi z książeczki "Pyszności z mięsa mielonego" Tadeusza Barowicza (Biblioteczka Poradnika Domowego), Warszawa 1999

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz