wtorek, 16 października 2018

ROGALIKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM I MIELONYMI MIGDAŁAMI

Składniki:

  • 1kg mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 100g cukru
  • 250ml kwaśnej śmietany
  • 150g miękkiego masła
  • 10 dag drożdży
  • krem czekoladowy (np. nutella)
  • mielone migdały
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Cukier utrzeć z masłen oraz z 4 całymi jajkami i jednym żółtkiem (1 białko zostawić do smarowania rogalików). Do mąki dodać rozczyn i masę maślaną. Zagnieść ciasto i podzielić na 8 części. Następnie każdą część rozwałować na cienkie okrągłe placki. Placek posmarować kremem czekoladowym, posypać tartymi migdałami i podzielić na 8 trójkątów (jak tort). Zwinąć zaczynając od podstawy trójkąta i uformować rogaliki. Ułożyć na natłuszczonej blaszcce lub papierze do pieczenia, posmarować białkiem i piec w temp. 180st na złowy kolor ok. 20-25min.

Oryginalny przepis pochodzi z opakowania śmietany radomskiej FigAND.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz