wtorek, 16 października 2018

KLOPSIKI GOTOWANE Z ZIOŁAMI

Składniki:

  • 25-30 dag mięsa mielonego
  • 25-30 dag tatara
  • 2 jaja
  • cebula
  • kajzerka
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki lubczyku
  • 2 łyżki rozmarynu
  • 2 łyżki majeranku
Starannie wymieszać mielone mięso, tatara, jajka, utartą cebulę oraz namoczoną w wodzie (lub mleku) i odciśniętą kajzerkę. Dodać musztardę, sól, pieprz i zioła, uformować klopsiki, wrzucić je do osolonego wrzątku. Gotować ok. 30 min. Podawać z sosem pomidorowym (podsmażyć cebulę i kilka ząbków czosnku, wlać wodę od gotowania klospików, zagęścić łyżką mąki i doprowadzić do wrzenia, dodać 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, zmiksować).

Oryginalny przepis pochodzi z książeczki "Pyszności z mięsa mielonego" Tadeusza Barowicza (Biblioteczka Poradnika Domowego), Warszawa 1999

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz