niedziela, 25 marca 2018

TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki kakao
Składniki na masę:
  • 50 dag serka mascarpone
  • 2 tabliczki czekolady (200g, gorzka i mleczna)
  • 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1/3 szklanki cukru pudru
Ponadto:
  • 70 dag wiśni (mogą być mrożone)
Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Potem dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać przez ok. 4 min. Na koniec dodać w kilku turach wymieszane i przesiane przez sito sypkie składniki - mąki i kakao. Delikatnie wymieszać, aby nie zniszczyć ubitej piany. Zebrać ciasto z samego dna miski i ponownie delikatnie przemieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, piec w piekarniku nagrzanym do 175st przez 40min. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjąć z piekarnika, upuścić z wysokości 50cm i przestudzić. 

Wiśnie rozmrozić w temperaturze pokojowej lub delikatnie doprowadzić do wrzenia. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Powoli dodawać serek mascarpone. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać w kilku partiach do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. 

Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Krem podzielić n na 3 części. Pierwszy biszkoptowy krążek nasączyć częścią soku z wiśni (w wersji dla dorosłych może to być likier wiśniowy), rozprowadzić na nim 1/3 masy czekoladowej, na kremie ułożyć wiśnie. Przykryć drugim krążkiem i powtórzyć. Na koniec ułożyć trzeci krążek, nasączyć go sokiem z wiśni, rozprowadzić na nim ostatnią część kremu, posmarować nim boki i udekorować różyczkami rant tortu. Obok różyczek układać osączone z soku wiśnie. 

Gotowy tort wstawić do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: https://www.ciasta.net/tort-czekoladowy-z-wisniami.php

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz