niedziela, 18 marca 2018

POTRAWKA Z KRÓLIKA Z BIAŁYM WINEM I WARZYWAMI

Składniki:

  • 1 tuszka królika, podzielona na mniejsze kawałki (1,2-1,5 kg)
  • cebula
  • 1-2 marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka łyżek mąki
  • garść czarnych oliwek
  • łyżka kaparów
  • szklanka białego wina wytrawnego
  • 0,5 litra bulionu
  • szczypta tymianku
  • szczypta rozmarynu (najlepiej gałązka świeżego)
  • sól, pieprz, oliwa
Kawałki królika przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, obsmażyć z każdej strony na oliwie, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, czosnek, marchew i seler naciowy, przełożyć do garnka z królikiem. Dodać pozostałe składniki i przyprawy. Przykryć i dusić na małym ogniu przez ok. godzinę, co jakiś czas mieszając. Podawać z ryżem lub ulubioną kaszą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz