wtorek, 21 marca 2017

FASZEROWANE BATATY

Składniki:

  • 2 bataty
  • pół opakowania sera feta
  • 5 dag sera pleśniowego typu rokpol
  • łyżeczka tymianku
  • kilka oliwek
  • natka do przybrania
Bataty umyć, osuszyć, przekroić na pół, owinąć każdą połówkę folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. na ok. 40 minut (aż będą miękkie). Do pieczenia nie używać ani przypraw, ani oleju. Przestudzić. Miąższ wydrążyć łyżką, zostawiając brzegi grubości ok. 3 mm. Miąższ wymieszać z pokruszoną fetą i rokpolem i łyżeczką tymianku. Wydrążone bataty posypać odrobiną tymianku i napełnić farszem. Udekorować pokrojonymi na plasterki oliwkami i natką pietruszki. Wstawić jeszcze na moment do piekarnika, aby się nagrzały. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz