- 2 kg czerwonej papryki
- 2 duże pomidory
- 50 dag cebuli
- pół główki czosnku
- 2 papryczki chilli
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki czubrycy czerwonej
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
- opcjonalnie 1-2 łyżki octu
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, piec w piekarniku w temp. 220 st ok. 20 min, obrać ze skórki, usunąć nasionka, posiekać. Cebulę, czosnek i pozbawione pestek papryczki chilli drobno posiekać, smażyć kilka minut na oleju. Dodać paprykę i pomidory i całość dusić na małym ogniu ok. 40 min. Dodać przyprawy, wymieszać, gotować, aż soso zgęstnieje. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować 15 min.
Oryginalny przepis pochodzi z "Poradnika domowego" (sierpień 2014r.).
Oryginalny przepis pochodzi z "Poradnika domowego" (sierpień 2014r.).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz