czwartek, 25 sierpnia 2016

PIKANTNY AJWAR

Składniki:

  • 2 kg czerwonej papryki
  • 2 duże pomidory
  • 50 dag cebuli
  • pół główki czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki czubrycy czerwonej
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • opcjonalnie 1-2 łyżki octu
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, piec w piekarniku w temp. 220 st ok. 20 min, obrać ze skórki, usunąć nasionka, posiekać. Cebulę, czosnek i pozbawione pestek papryczki chilli drobno posiekać, smażyć kilka minut na oleju. Dodać paprykę i pomidory i całość dusić na małym ogniu ok. 40 min. Dodać przyprawy, wymieszać, gotować, aż soso zgęstnieje. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować 15 min. 
Oryginalny przepis pochodzi z "Poradnika domowego" (sierpień 2014r.).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz