środa, 3 sierpnia 2016

TARTA PIECZARKOWA

Składniki na ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 120g zimnego masła
  • jajko
  • szczypta soli
  • 50g mąki jaglanej
Nadzienie:
  • 500g pieczarek
  • 1-2 cebule
  • ewentualnie kilka plasterków szynki
  • 150g tartego żółtego sera
  • 3 jajka
  • 200ml mleka
  • pół szklanki śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • kawałek cukinii do udekorowania
  • ewentualnie natka
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim natłuszczoną i wysypaną mąką formę, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st do zezłocenia. Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone pieczarki, dodać sól i pieprz do smaku, następnie poddusić. Na podpieczony spód wyłożyć plasterki szynki oraz cebulę z pieczarkami. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem, dodać mleko, śmietanę i tarty żółty ser. Wlać masę na tartę, udekorować plastrami cukinii, zapiekać jeszcze ok. 35 min, aż sos się zetnie. Tartę można podawać posypaną natką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz