wtorek, 9 lutego 2016

FAWORKI


Składniki:


  • 450g mąki
  • 4-5 żółtek
  • 3/4 szklanki śmietany
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki rumu
  • 3/4 szklanki gęstej kwaśniej śmietany
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić i odłożyć na 30 min w temperaturze pokojowej. Następnie dobrze wybić wałkiem, aby w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza (ok. 20 minut). Ciasto schłodzić w lodówce, potem cieniutko rozwałkować, radełkiem wykrawać prostokąty, każdy z nich naciąć wzdłuż po środku i jeden z końców przewlec przez otwór. Smażyć w głębokim gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony: 
http://www.mojewypieki.com/post/faworki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz