niedziela, 22 listopada 2015

RISOTTO Z KURKAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I BIAŁYM WINEM

Składniki:
  • 300g ryżu
  • 150g oczyszczonych kurek
  • 2 duże cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 150 ml białego wina
  • 50g sera pleśniowego
  • 50g mascarpone lub zwykłej śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • ewentualnie bulion warzywny
Cebulę i czosnek pokroić, przesmażyć na oliwie. Dodać kurki, poddusić. Następnie dodać ser pleśniowy i mascarpone, jeszcze chwilę mieszać na patelni. Ryż ugotować w osolonej wodzie (lub w bulionie warzywnym), dodając pod koniec gotowania białe wino - powinno się całkowicie wchłonąć. Wymieszać razem z masą kurkową. Przyprawić. 
Oryginalny przepis pochodzi z biedronkowej gazetki "Nowe smaki kuchni włoskiej".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz