wtorek, 27 października 2015

ZUPA DYNIOWA
















Składniki:

  • 2-3 duże cebule
  • wywar mięsny (opcjonalnie)
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 pietruszka
  • spory kawałek dyni
  • kilka ziemniaków
  • 1 łyżka kurkumy
  • sól, pieprz
  • pół szklanki białego wina
  • sok z połówki cytryny
  • kilka liści laurowych
  • 1 łyżka sproszkowanej papryki czerwonej
Cebule pokroić i podsmażyć razem z posiekanymi ząbkami czosnku. Następnie do garnka wlać wywar mięsny i wrzucić pokrojone ziemniaki i pietruszkę. Dynię utrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do garnka (ile się zmiesci - wody do gotowania zupy powinno być jak najmniej, bo dynia jest dość wodnista). Dodać liście laurowe i pozostałe przyprawy. Gotować do miękkości warzyw, pod koniec gotowania wlać białe wino i dodać sok z cytryny. Zmiksować blenderem, wyjąwszy uprzednio liście laurowe. Podawać z groszkiem ptysiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz