czwartek, 5 lutego 2015

ZUPA Z SOCZEWICY Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki:

  • 300g czerwonej soczewicy
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • por
  • 500g przecieru pomidorowego
  • 400g mleka kokosowego
  • oliwa, sól, pieprz
  • kilka liści laurowych
  • kurkuma, curry, papryka czerwona, kmin rzymski, kolendra (po 1 łyżeczce)
  • kawałek (3-4 cm) świeżego imbiru

Marchewkę, pietruszkę, cebulę i pora pokroić, przesmażyć na oliwie wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zalać wodą, dodać przelaną wrzątkiem soczewicę, dodać przecier pomidorowy i mleko kokosowe oraz przyprawy, gotować do miękkości (ok. 20 min).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz