sobota, 15 marca 2014

PLACUSZKI DYNIOWE

Składniki:

  • 400g purre z dyni (trochę ponad 1kg dyni świeżej)
  • szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • szklanka (160g)  mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół kubeczka jogurtu naturalnego (kubeczek 180g)
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki cukru
  • mała szczypta soli
Dynię pokroić na 5-6 kawałków i piec godzinę w piekarniku w 200st. Po przestudzeniu utrzeć w misce blenderem na purre, dodać jajka, sól, cukier, jogurt, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem. Smażyć na złoty kolor. Podawać ze śmietaną z cukrem i cynamonem lub posypane cukrem pudrem.

Oryginalny przepis pochodzi z: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/placki/placki_dyniowe/przepis.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz