sobota, 31 sierpnia 2013

CZOSNKOWA ZUPA - KREM

Składniki:

  • 2 główki czosnku
  • cebula
  • kawałek pora
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kostka rosołowa
  • łyżka przyprawy "Jarzynka z sola morska" lub inna typu wegeta
  • 1-2 ziemniaki
  • 0,5 litra wody
  • 0,5 litra mleka
  • natka
Przeciśniety przez prask czosnek przesmazyc na masle. W garnku (w którym bedzie sie gotowała zupa) poddusić na oliwie pokrojone drobno cebule i włoszczyzne, zalać woda, dodac kostke rosołowa i czosnek, nastepnie pokrojone w kostke ziemniaki. Doprowadzic do wrzenia, potem wlać mleko. Gotowac 15-20 min na srednim ogniu. Podawac posypana natka, z grzankami czosnkowymi (grzanki - na oliwie poddusić pół główki czosnku, wrzucić pokrojony w kostke chleb tostowy lub bułkę paryska, lekko posolić).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz